ITALIJA – TOSKANA

Toskana Italija

TOSKANA

 

Kada planirate romantično putovanje, umetničko hodočašće, gastronomsko istraživanje, uživanje u vinu ili mirisima lavande i ruzmarina, italijanska regija Toskana jedan je od prvih izbora.

Magična Toskana predstavlja jednu od najdramatičnijih regija Italije. Njena istorija, monumenti, pejzaži, prosto oduzimaju dah.

Među vinogradima i maslinjacima, u očaravajućem pejzažu smestili su se slikoviti zaseoci i imanja, mnogobrojne vile i dvorci koji svojim izgledom dočaravaju bogatu prošlost ove italijanske pokrajine.

 

Toskana je poznata po tome da je dala veliki broj umetnika svetskog glasa, naročito tokom vremena renesanse.Takođe, Toskana je poznata i po zaštićenim predelima (tzv. « kulturni pejzaž ») i po velikom broju očuvanih starih gradova. Zbog toga je na tlu Toskane čak šest mesta stavljeno na spisak baštine UNESKO-a.

 

Firenca, glavni grad pokrajine Toskane, je grad koji svaki ljubitelj umetnosti jednostavno mora da poseti i doživi. UNESCO procenjuje da je gotovo 60% od ukupne svetske baštine umetnina smešteno u Italiji, a više od polovine se nalazi upravo u Firenci.
Smeštena u severozapadnom delu Italije, okružena brežuljcima, Firenca se često naziva i kolevkom renesanse, a većinu svog blaga duguje srednjem veku. Porodica Mediči, koja je vladala gradom 300 godina, velikim delom je zaslužna za procvat umetnosti u gradu. Slike Botičelija, skulpture Mikelanđela i rustične palate Mikeloca, sve su nastale pod njihovom vladavinom.

 

Jedno od najčarobnijih mesta koje mnogi propuste da posete na putu po Toskani jeste Monteriđoni, seoce na vrhu brežuljka oivičeno kružnim zidom sa 14 visokih kula. Nalazi se u blizini Sijene i ima samo dvadesetak kuća i mali trg s bunarom, crkvu i tri restorana. Na trgu ćete naći prodavnicu vinarije Castelo di Monteriggioni, u kojoj možete da probate njihova vina bez ikakve obaveze.

 

Ovde Vas očekuje jedna neverovatna priča o usponu i padu Fjorentine, intrigama Medičijevih, sjaju i bogatstvu jedne epohe… Pri tome pažnju će Vam konstantno zaokupljati fantastični monumenti zbog kojih se ova regija svrstava u prvih 10 po posećenosti u Evropi… Prepustićete se snovima i suncu Toskane dok Vam kapljice čuvenog vina „Kjanti“ budu prenosile svu strast Toskane, njene ljubavi i moći… Priče o Maritimnoj Republici koja je suvereno vladala Zapadnim Sredozemljem, borbama Gvelfa i Gibelina, prelepoj gospi Lizi, „porćelinu“,…Nezaboravni trenuci Vas očekuju na izletu  koji vodi preko Kjantija do malog srednjovekovnog grada San Điminjana i Sijene grada fantastičnog srednjovekovnog festivala Palio..