Pariz

96031

Pariz – grad ljubavi, svetlosti, umetnosti i kulture…

 

Pariz je glavni grad Francuske i najveći grad u zemlji, sa preko 11 miliona stanovnika. Smešten je na reci Seni na severu Francuske i najrazvijeniji je poslovni i kulturni centar Francuske već vekovima. Pariz je podeljen na 20 okruga (arrondissements) koji su raspoređeni u spiralu kretanja kazaljke na satu, počevši od centra grada. Svaki okrug je dom velikom broju istorijskih objekata, lokaliteta i divnih mesta kao što su divno uređeni parkovi, savršeno restaurirane istorijske palate ili raznovrstan izbor restorana i mesta za kupovinu.

Provedite ugodan dan na ulicama zanimljivog Montmarta-a koji je sačuvao izgled starog Pariza i koji odiše umetnošću. Na ovim starim ulicama možete pogledati predstave u istorijskim pozorištima ili diviti se radovima u nekoliko sjajnih umetničkih galerija. Ovde se nalaze neki od najšarmantijih trgova u Parizu, velik broj zanimljivih kafea duž čuvenog Rue Lepic, kao i nekoliko savršeno sačuvanih vetrenjača koje upotpunjuju doživljaj. Ovde možete očekivati i neke od najlepših pogleda na Pariz, duž Rue Ravignan, neposredno pre  Boulevard de Rochechouart, najstarijeg bioskopa u Parizu.

 

Luvr muzej u Parizu je jedan od najpoznatijih muzeja na svetu sa najpotpunijom umetničkom kolekcijom. Ne pokušavajte da pogledate sve eksponate, muzej je ogroman i videti sve je praktično nemoguće u kratkom vremenskom roku, pa možda je najbolje da se koncentrišete na određenu oblast koja vas zanima.

 

Ajfelova kula u Parizu izgrađena je 1889. godine na Marsovim poljima, kao eksponat za potrebe Svetske izložbe. Sa svojih 300 metara visine bila je najviša građevina tog vremena. Jedina praktična primjena Ajfelovog tornja je fantastičan pogled koji nudi na Pariz dok je pravi razlog izgradnje bila demonstracija Francuske kao lidera u tehničkom svetu tog vremena. Dva miliona ljudi je posetilo Ajfelov toranj u njegovoj prvoj godini postojanja i od tada njegova popularnost konstantno raste. Danas je Ajfelova kula značajna turistička destinacija sa preko 5,5 miliona turista godišnje i putovanje u Pariz se ne može zamisliti bez posete Ajfelovom tornju.

 

Ne propustite krstarenje Senom. Iskoristite priliku za  nezaboravne romantične trenutke dok krstarite Senom i divite se mnogobrojnim istorijskim spomenicima, uz čašu šampanjca. Posebno opremljen brod sa velikim prozorima će vas provesti pored Ajfelove kule, Notre dame, Trokadero i brojnih mostova duž krstarenja.

Pariz važi za jednu od najromantičnijih destinacija na svijetu.

 

Uverite se i sami…