Prag

001

Prag – grad umetnosti, muzike, plesa, filma i pozorišta…

Prag je glavni grad Republike Češke koji je postao jedan od najpopularnijih gradova za odmor u Evropi i koji se od 1992. god. nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Ovaj dragulj originalne Evropske arhitekture je prekrasan i romantičan grad sa pogledima koji oduzimaju dah, spokojnim vrtovima, impresivnim brojem zadivljujuće starih zgrada, krivudavih ulica i poznatih znamenitosti poput: Karlovog mosta, Katedrale svetog Vitusa, Gradske većnice sa Astronomskom kulom, Praškog zamka i dr.

Kroz Prag protiče reka Vltava, i to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te perspektive je uživanje koje ne treba propustiti
Karlov most je najstariji most u gradu, koji premošćava reku Vltavu i centar je života u ovoj srednjoevropskoj prestonici. Sagrađen je 1357. godine, dugačak je 515m, a širok 10m i njime se kreću samo pešaci. On je istovremeno i spona između starog i novog dela grada.
Astronomski sat na Trgu u Starom gradu jedna je od najpopularnijih lokacija u Pragu. Originalni delovi časovnika datiraju iz 1400. godine ali su menjani više puta. Svakog sata figurice izranjaju iz sata što je velika turistička atrakcija.
Stari Prag je stecište života i kulture – tamo možete obedovati u lepim restoranima, kupovati, slušati muziku i ako vam se posreći, “uhvatiti” neki od sezonskih festivala na Trgu.

 

Praški zamak je jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu se osim bazilika i palata nalaze i brojni vrtovi, Rudolfova galerija i Katedrala svetog Vita.

S uzvišenja na kome se nalazi ovaj zamak pruža se pogled na skoro ceo Prag.
Zgrada koja pleše – Poznata i kao „Fred i Džindžer”, ova zgrada simulira pokret, što ne oduzima ni malo od njene funkcionalnosti. Inovativni dizajn i iznenađujuća upotreba prevoja učinila ju je slavnom.