SEVERNA ITALIJA

ITALIJA, zemlja umetnosti, muzike, mode, jedne od najboljih kuhinja sveta, vina, opere, arhitekture, zemlja prepuna znamenitosti pa je vrlo teško odlučiti odakle da se počne. Prema UNESCO-u, dve trećine svetskog istorijskog i kulturnog blaga nalazi se u Italiji.

Italija je na četvrtom mestu najposećenijih država na svetu. Oko 40 mil. ljudi godišnje poseti ovu zemlju.

Upoznavanje sa Italijom započnite obilazeći kulturno-istorijske znamenitosti njenog glavnog grada – Rima. Večni grad, kako ga nazivaju, Rim ima 2,7 miliona stanovnika i veliki je kulturni i turistički centar. Najpopularnija atrakcija Rima je Koloseum,najveća građevina starog Rima posvećena zabavi, turiste privlače i Panteon, Kapitolski i Vatikanski muzej, brojne antičke vile…

Najveća hrišćanska crkva na svetu je Crkva Sv. Petra u Rimu. Trebalo je 120 godina da se sagradi (1506-1626). Evropa ima samo tri aktivna vulkana Etna, Stromboli i Vezuv i svi se nalaze na jugu Italije. Dve najmanje evropske države Vatikan i San Marino se nalaze u sklopu države. Koloseum u Rimu je najveća građevina starog Rima posvećena zabavi.

U Italiji se nalazi jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta – Venecija.      Ovaj jedinstveni grad izgrađen je na 118 malih ostrva u laguni, umesto ulica kojima bruje automobili, ima kanale kojima plove prelepe gondole. Brojne crkve i palate izgrađene su duž kanala, u njihovoj arhitekturi možete uživati iz gondole, a možete i uskim uličicama doći do njih. Posetite najpoznatiji građevinu Venecije, crkvu Santa Maria della Salute, obiđite i baziliku Santa Maria Glosiosa dei Frari, crkvu Santi Giovanni e Paolo, San Sebastian, crvku Sv. Marka, simbol Venecije. Glavne atrakcije ovog grada su njegovi mostovi, a najpoznatiji je most Rialto, kao i trg Sv. Marka.

Lido di Jesolo je moderno letovalište na obali Jadranskog mora i jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u Italiji. U potpunosti je fokusiran na turizam i razlikuje se od većine italijanskih gradova. Nalazi se na severoistoku Italije, u blizini Venecije, na peščanoj plaži dugačkoj oko 15 km. Postoji jedna glavna ulica uzduž grada – Via Bafile koja je ispunjena radnjama, restoranima , kafićima, poslastičarnicama, barovima, tržnim centrima, prodavnicama suvenira i kože. U večernjim satima ulica postaje pešačka zona, pa turisti mogu slobodno šetati, šopingovati ili uživati u jelu i piću.

Drugi veći gradovi, svi redom turističke poslastice jesu Milan, Napulj, Torino, Palermo, Đenova, Bolonja, Firenca…